Skip to content

Akademia'nın Bahçesi

Menu
  • BİZ KİMİZ?
    • Ankara Atatürk Lisesi
    • Adana Fen Lisesi
    • Halil Kale Fen Lisesi
    • Bornova Anadolu Lisesi
    • Rekabet Kurumu Cumhuriyet Fen Lisesi
    • Buca Mehmet Akif Ersoy Sosyal Bilimler Lisesi
  • BAŞVURULAR
    • YAZARLIK İÇİN BAŞVURU
    • AKADEMİA GÖNÜLLÜSÜ BAŞVURU
  • ETKİNLİKLERİMİZ
  • e-rehber
Menu

YOK EDİCİ NÜKLEER GÜÇ

Posted on by

Dünyadaki önemli sorunların sıralamasını yapacak olursak iklim kriziyle birlikte nükleer tehdit bu listenin başını çekebilir. Öyle ki günümüzde olası bir dünya çapı savaşta kaçınılmaz son olarak nükleer felaket çok hızlı bir şekilde ancak aşamalar halinde gerçekleşecektir. Bu sorunun önemini somut olarak anlayabilmek için bu aşamaları bilmek bir o kadar önemlidir.

NÜKLEER NEDEN YIKICIDIR

 Bir nükleer bomba esasında, birden çok ve hatta kümeler halindeki büyük atom topluluklarının parçalanmasıyla elde edilir. Sadece bir tanecik atomun parçalanmasıyla bile elde edilen füzyon genleşmesinin etkisi bir binayı bile yok edebilecek ağırlıktayken, birden fazla atomun parçalanmasıyla elde edilen ağır ve inanılmaz oranda hızla saçılarak genleşmiş bir füzyonun dünyaya etkileri gözle görülmeden hayal edilemez. Aslında atom parçalama deneyleri 2. Dünya Savaşından önce iyi bir niyetle başlamıştı ancak sonuçta kötü ellere geçmesi onu tehlikeli hale getirdi. Şimdi yıkımın aşamalarına göz atalım.

 AŞAMA 1 

              Diyelim ki sıradan hayatın devam ettiği büyük bir şehirde yaşıyorsunuz. Eğer nükleer bomba bu hayat akışını kesecek olsa dahi siz bunu fark edemeden çok hızlı bir şekilde şehri kontrol altına alır. Siz ne olup bittiğini anlamadan süreç başlamış olacaktır. Basketbol topuna benzer, güneşten katlarca daha sıcak sarı bir füzyon kalkanı, ortadan başlayıp her tarafa genişlemeye devam edecektir. Çevrenizde gördüğünüz her şey birkaç saniyeden kısa sürede buhar olacaktır.

              Füzyon kalkanının getirdiği yıkımla beraber şehir ışık huzmesiyle kaplanır. Bu ışık kısa süreliğine güneşten bile daha kör edicidir. Işığın getirdiği radyoaktif gücün emdiği her şey onu daha güçlü yapar ve bir süreliğine daha hızlı biçimde yayılır. 500 kilometre civarına ulaşıncaya kadar bu şekilde devam eder. Siz normal hayatınıza devam ederken saliseler içinde yanmaya ardından buharlaşmaya başlarsınız.

AŞAMA 2

             AŞAMA 1 bir anda olup biteceği için kimsenin önlem alacak vakti olmaz. Zaten olayın çoğunluğu AŞAMA 1 de olur ve diğer aşamalar onun kalıntılarıdır. Bu aşamada şok dalgası başlar. Aşırı sıcaklığın getirdiği yoğunluk, füzyon topunun içinden, füzyonun genleşmesinden daha yavaş yayılan ikinci bir balon ortaya çıkarır. Füzyon topundan daha yavaş olsa da, oluşan yeni balon, oluşma sebebi olan basınç farkından dolayı inanılmaz sert rüzgârları ve görüp görebileceğiniz en büyük tornadolar olan radyoaktif tornadoları meydana getirir. Şimdi dışarıdan bakıldığında şehir dev bir süpürgenin içindedir.

             Rüzgârlar ve tornadolar radyoaktif yayılımdan uzun sürer. En sonunda bittikten sonra geriye birkaç kilometre üste çıkmış toprak ve toprak altında kalmış binalar bırakır. Çelik yapımı maddeler buna rağmen sağlam kalır. Bu aşamadan sonra radyoaktif yayılım yavaşlar ancak füzyon yeraltına temas ettikçe küçük patlamalar sırayla gelir. Nükleer şiddetin gücü sakinleştikçe, kalan gazlar yeryüzünden uçup, gökte devasa bir mantar bulutu oluşturur.

AŞAMA 3

     Bundan sonraki olaylar nükleer felaketin bitme noktasına geldiği ancak oluşturduğu sonuçların başladığı kısımlardır. Devasa mantar bulutumuz gökte hızla genişleyerek yeryüzü üzerindeki etkileri açısından süpürge görevi görür. Fırtına gibi olmasa da gazların yoğunluğu ve topluca yayılımı, yeryüzündeki son kalıntıları da hızla dört bir yana savurur. Bu haliyle sanki biri gökten buraya hafifçe üflüyormuşçasına tuhaf bir izlenim bırakır. Gazların fırtına gibi değil de dalgalar halinde üflermişçesine yayılmasından dolayı bu duruma “Şok Dalgası” adı da verilmiştir.

      Gazlar dağılarak mantar bulutuna son verdikten sonra bu kâbus sona ermiş gibi bir sakinlik oluşur. Buna rağmen nükleerimiz bize son vuruşunu da yaparak, radyoaktif gaz bulutlarının soğrulmasından dolayı oluşan siyah ve neredeyse ilk baştaki patlama kadar ölümcül yağmurlar yağdırmaya başlar. Yağmurlar dolu gibi hızlı ve sert yağarak, kalan son kalıntıların da erimesine, onlardan geriye sadece yanık kokusu ve küfe benzer siyah kabarcıklar kalmasına yol açar.

KAYNAKÇA

  • https://www.enerjiportali.com/nukleer-enerji-nedir-nukleer-enerji-nasil-calisir/
  • https://tr.wikipedia.org/wiki/N%C3%BCkleer_patlama
  • https://www.afad.gov.tr/kbrn/nukleer-savas

 

YAZAR: Yavuz Ertuğ Gicesefası
OKUL : ANKARA ATATÜRK LİSESİ

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

TWITTER

Akademia
Akademia @akademianinbhcs
‏‏‎ ‎ ‏‏‎ ‎
Bugün tarihlerden 25 Şubat. Türk edebiyatına damgasını vuran, gerek hikayeleri, gerek üslubu, gerek hayatı ile son yılların en çok konuşulan yazarlarından #SabahattinAli 'nin doğumunun 114. yıl dönümü. https://t.co/h8Ye115rCy
View on Twitter
akademianinbhcs photo
1
9
Akademia
Akademia @akademianinbhcs
‏‏‎ ‎ ‏‏‎ ‎
#DNA ’nın yapısını araştıran birçok araştırmacıdan ikisiydi James D. Watson ve Francis Crick. 21 Şubat 1953’te DNA’nın bugün kabul görmüş yapısını Nature dergisinde yayınladılar. https://t.co/0mTVSTJqk6
View on Twitter
akademianinbhcs photo
0
3
Akademia
Akademia @akademianinbhcs
‏‏‎ ‎ ‏‏‎ ‎
Lunik 9 olarak da bilinen Luna 9, 31 Ocak 1966’da Baykonur Uzay Üssü’nden uzaya fırlatıldı. İnsanlığın uzay yolculuğu için çok önemli bir adımdı bu. #Luna9, 3 Şubat 1966’da Ay’a yumuşak iniş yapan ilk uzay aracı oldu. https://t.co/y5TsyJ3FNF
View on Twitter
akademianinbhcs photo
0
4
Akademia
Akademia @akademianinbhcs
‏‏‎ ‎ ‏‏‎ ‎
Yeni astronominin kurucusu olarak da kabul edilen Nicolaus #Copernicus, 19 Şubat 1473 yılında Torun'da doğmuştur. Babasının ölümü üzerine dayısı, Copernicus'un eğitim ve kariyer ihtiyaçlarını karşıladı. https://t.co/Wcadhqf4bc
View on Twitter
akademianinbhcs photo
0
7
Akademia
Akademia @akademianinbhcs
‏‏‎ ‎ ‏‏‎ ‎
İnsanlar, varoluşları sebebiyle merak eder, gezer, araştırır ve keşfeder. Bu merak başta Dünya’nın sonra da sonu gelmeyen evrenin keşfedilmesine ve keşfedilmeye devam etmesine yol açmıştır. https://t.co/claGHOg7ax
View on Twitter
akademianinbhcs photo
0
5
Akademia
Akademia @akademianinbhcs
‏‏‎ ‎ ‏‏‎ ‎
Tarihte bugün 17 Şubat 1923 tarihinde, Mustafa Kemal Atatürk’ün direktifiyle İzmir’in Banka-Han binasında bir kongre düzenlendi. İsmine de #İzmirİktisatKongresi dendi. https://t.co/jBX6MsPYb2
View on Twitter
akademianinbhcs photo
0
7

KATEGORİLER

Her şeye en hızlı ulaşılabilen bu platform her zaman aktif. Genel duyurularımıza kolayca ulaşabilir, bizimle DM yoluyla iletişime geçebilirsin.
Yaptıklarımızın derlemesini ise öne çıkarılan hikayelerden veya gönderilerden görebilirsin.

Akademia’nın Bahçesi Spotify’da müzik listeleri ile ruh haline uygun şarkıları bul, anın tadını çıkar!

©2021 Akademia'nın Bahçesi | Built using WordPress and Responsive Blogily theme by Superb